Element AIR 4

Element AIR 4 е парапланер с високи полетни характеристики оптимизиран за бързи и далечни пpeлети. Крилото предлага увеличена стабилност комбинирана с прецизно управление и ефикасна спиид система.

AIR 4 е три редов с намалено паразитно съпротивление от използаните тънки и къси горни върви. Увеличения брой на точките на окачване осигурява по-добрo разпределение на натоварването и по-бързо възстановяване след колапс. Умереното удължение от 6.3 и голямата дъга на крилото подобрява пасивната сигурност и управлението в неспокоен въздух.

Само доказаните в практиката технически нововъведения са използвани при проектирането. Стабилния крилен профил и леко отместените навътре отвори на камерите поддържат вътрешното налягане непроменено в голям диапазон за ъглите на атака. Точките на окачване на А-вървите са изместени назад и заедно с вътрешните усилвания от гъвкави лати държат челния ръб здрав и стабилен в турболентност, дори при ускорен полет. 3D-разкрой на предните и задни панели, заедно с къси С-лати осигуряват гладка горна повърхност без бръчки. Добавени са междинни ребра в изходящия ръб за по-добро обтичане отзад. Обтягането на плата е внимателно регулирано за 50% натиснат спиид – нормален полетен режим между термиките.

AIR 4 може да завива плоско и да се накренява рязко, използвайки управленията и пренасяне на теглото, за да се изцеди всяко вдигане. В близост до термика, крилото има ясно изразена склонност да завие към центъра й. Лагеруваните ролки правят спиида лек, а скоростният диапазон е напълно използваем. Контрола на гмуркането и управлението с С-колани е много ефективно при скоростните прелитания в активен въздух.

Куполът е направен от устойчиви Skytex платове, произведени от Porcher Marine, Франция за да се запазят формата и качеството на крилото с години. Вървите са направени от неразтеглив и UV защитен полиестер HMA Aramid/Kevlar, произведени от Edelrid, Германия.

Полетните изпитания за сигурност поставят AIR 4 в средата на клас EN C.

АИР 4 е предназначен за опитни пилоти, летящи над 75 часа годишно в силни термични условия.Новини | Парапланери | Фирмата | Услуги | Галерия | Контакти | Element on facebook